در رسانه ها :

مسوول گروه تاریخ  تالیف کتاب‌های درسی؛ شایعات را کذب محض دانست:حذف کورش را باور نکنید

یزدفردا:از نشر اولین نقل قول‌ها مبنی بر نگرانی حذف سلسله‌های پادشاهی از کتب تاریخ مدارس، همچنان شایعات نگران‌کننده‌ای به گوش می‌رسد اما مسوول گروه تاریخ دفتر تالیف کتاب‌های درسی؛ راوی این شایعات را مغرض و کذاب می‌خواند

با نزدیک شدن به مهر‌ماه و بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید، باردیگر شایعاتی مبنی بر حذف سلسله‌ی هخامنشیان در کتب درس تاریخ، بالا گرفته است و مطالبی با این مضمون در سایت‌ها و حتی در قالب پیامک‌ها در میان مردم شایع شده‌است.


شاید مرور مجدد این ماجرا، تکرار مکررات باشد اما؛ اشاره‌ای کوتاه خواهیم داشت، بر آنچه گذشت:


به گزارش خبرنگار ما؛ در سال 88 یعقوب توکلی(رئیس گروه مطالعات تاریخ وزارت آموزش و پرورش) برای اولین بار طی مصاحبه‌ای اعلام کرد:« ...در تغییرات جدید، تاریخ نگاری‌های نظامی و پادشاهان از کتب تاریخ این مقاطع تحصیلی حذف می‌شود.»


وی همچنین گفت:«اکنون چند متن این کتاب در این مقاطع تغییر داده شده اما این تغییرات تدریجی است و سال‌ها به طول می‌انجامد.»


چندی بعد محی‌الدین بهرام محمدیان(معاون پژوهشی وزیر آموزش و پرورش) با یکی از خبرگزاری‌ها گفتگویی انجام داده و ضمن آن اعلام کرد:«... شاه را حذف نکرد‌ه‌ایم بلکه سلسله شاهنشاهی را از تاریخ کشور حذف کرده‌ایم.»


بماند که محمدیان در ادامه سخنانش از پرکردن ذهن و حافظه‌ی کودکان از ارقام و اعداد سال تولد و مرگ پادشان انتقاد کرده و گفته:«...در آموزش تاریخ باید به چرایی آن پرداخته شود تا دانش آن بتواند چراغ راه آینده ما و آینه‌ای از گذشتگان باشد.»


آمار خبرهای رسمی و غیررسمی درمورد حذف یا تعدیل سلسله‌های پادشاهی در کتب درسی ادامه داشت تا اینکه در فروردین ماه سال گذشته(89) حمیدرضا حاجی بابایی(وزیر آموزش و پرورش) در پاسخ به یک خبرگزاری در همین خصوص گفت:«حذف تاریخ پادشاهی از کتاب‌های درسی بحثی بود که در رسانه‌ها مطرح، و بعداز آن کارگروهی تشکیل شد که درحال بررسی این موضوع است، اما هنوز نتیجه‌ای به ما اعلام نشده است.»


در ادامه طی تماسی که همان زمان؛ این خبرگزاری با کارگروه تاریخ در دفتر تالیف کتب درسی وزارت آموزش و پرورش داشتیم، عباس پرتوی(مسئول گروه تاریخ) ضمن تکذیب اخبار فوق، ضمن اشاره به لزوم تمرکز زدایی داریخ از حوزه‌های سیاسی و نظامی و متعادل سازی تاریخ مدارس در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی اعلام کرد: این اخبار اصلا واقعیت ندارد و نداشته است. هیچ مسئول، فرد یا گروهی در دفتر برنامه‌ریزی‌ و تالیف کتاب‌های درسی و سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی چنین‌نظری ندارد.


به هرتقدیر تا اتمام سال تحصیلی گذشته، این ماجرا و شایعات پیرامونی‌اش مسکوت ماند و حال با فرارسیدن ایام بازگشایی مدارس بار دیگر داستان حذف بخش‌هایی از تاریخ که سلسله‌ی هخامنشی را دربرمی‌گیرد؛ از گوشه و کنار مطرح می‌شود.


بار دیگر عباس پرتوی (کارشناس و مسوول گروه تاریخ دفتر تالیف کتاب‌های درسی)، ضمن تکذیب دوباره‌ی اعمال تغییر و حذف تاریخ هخامنشیان از کتب درسی، گفت: متاسفانه همچنان این شایعات در جامعه وجود دارد و تولیدکنندگان‌ آن‌ها کسانی هستند که به هیچ‌وجه دغدغه‌ی تاریخ و فرهنگ ایران را ندارند، بلکه تنها در پی اغراض سیاسی خود این مطالب را عنوان می‌کنند.


وی ادامه داد: تا به امروز هیچ دستور کتبی و یا حتی شفاهی از سوی مقامات عالی‌رتبه‌ی وزارت آموزش و پرورش مبنی بر اعمال تغییر یا حذف سلسله‌ی هخامنشیان از کتب تاریخ در مدارس، به دفتر ما اعلام نشده است. بنابراین شایعاتی این‌ چنین هیچ خواستگاهی‌ در میان مسوولان نداشته و ندارد.


پرتوی ضمن بیان این مطلب که کارشناسان گروه تاریخ، اشخاص معتبر و متعهد به تاریخ هستند، گفت: شما مطمئن باشید که حتی اگر روزی چنین خواسته‌ای به این دفتر اعمال شود، کارشناسان ما آنقدر به تاریخ و فرهنگ ایران تعهد دارند، که زیر بار نروند ولو آنکه چنین دستوری از سوی برخی مراجع یا افراد خاص صادر شده باشد.


وی درخصوص تغییر و بازنگری در کتب مدارس توضیح داد: طبیعی‌ست که با گذشت زمان و کشف حقایق و به دست آمدن اسناد جدید، همچنین تعاملی که بین گروه تاریخ دفتر تالیف کتاب‌های درسی با مولفان، دبیران و کارشناسان تاریخ دیگر وجود دارد، نگارش کتب تاریخ مدارس در گذر سال‌ها دستخوش تغییرات می‌شود اما این تغییرات با اندیشه‌ی ارتقای سطح آموزشی دانش‌آموزان صورت می‌گیرد و نه با هیچ انگیزه‌ی دیگری!


مسوول گروه تاریخ دفتر تالیف کتاب‌های درسی درمورد موقعیت و جایگاه سلسله‌ی هخامنشی در کتب درسی، توضیح داد: مطالب مربوط به این سلسله، در کتاب تاریخ سال اول راهنمایی و پس از آن در کتاب ایران و جهان1 سال دوم دبیرستان در رشته‌ی علوم‌انسانی مطرح شده‌است.


وی افزود: کتاب ایران و جهان1 که سال‌هاست بدون تغییر منتشر شده و معتقدیم که وقتش رسیده تا حقایق و نظرات جدید کارشناسان در حوزه‌های تاریخی را به آن بیافزاییم. اما در خصوص کتاب سال اول راهنمایی باید بگویم، نسخه‌ی سال 90 این کتاب که در حال حاضر منتشر شده اما توزیع آن در شهریورماه صورت می‌گیرد، هیچ تغییری نسبت به نسخه‌ی سال 89 نداشته‌است.

پرتوی ادامه داد: البته کتاب تاریخ سال 89 نسبت به کتاب تاریخ 88 تغییراتی داشت که طی‌ آن در راستای مقابله با هجمه‌هایی که به خلیج فارس صورت گرفته بود، جملاتی را درخصوص ورود آریایی‌ها به ایران، اضافه کرده‌ایم. همچنین بخش هخامنشیان بدون اینکه حتی جمله‌ای از آن حذف شود تنها جملاتی برای تقویت محتوا به کتاب افزوده شده است.

منبع:  ایلنا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا